Historische ’40-’45 wandeling Hillegom, 5 mei 2018

Zaterdagmiddag 5 mei werd, ism Vrienden van Oud Hillegom door Oranjecomité Hillegom, een Historische wandeling gemaakt door Hillegom.Ook Hillegom had oorlogservaringen, zo had het een 2e Putten kunnen worden, omdat er een SS-er uitgeschakeld werd aan de 3e Loosterweg door de lokale KP (KnokPloeg)..

De betreffende SS-er had, onderweg naar zijn liefje, twee mannen aangehouden, Lange Cor en Kareltje. Lange Cor kon snel weg komen, maar Kareltje was de pineut. Ook de bonnenboekjes die hij bij zich had werden in beslag genomen. Kareltje werd door de SS-er overgeleverd aan de plaatselijke politie en hij ging eerst naar zijn liefje, vóór hij het voorval zou meldden aan zijn oversten.

Hiervan maakte het verzet destijds gebruik, de KP wachtte hem op en schoten hem dood. En zo waren er meer verhalen over de oorlogstijd van Hillegom. Een verzetskrant werd gedrukt achter de winkel waar de Duitsers “gewoon” aan het winkelen waren. De uitlaat van de motor die de persen liet draaien werd door een pijp onder de Hoofdstraat door geleid naar een andere schoorsteen, zodat eea niet opviel. Ook de “Dames Van Vliet” waar een monument in de Hoftuin over memoreert, werd besproken, evenals over Casa Nova met de V-tekens, de klokken van de kerken die omgesmolten moesten worden tot kanonskogels, bombardementen op Hillegom, oa op de bollenschuur van Goemans, waar men dacht dat er militairen zaten. Verder werd er even stilgestaan bij de Prins Bernhardstraat, die vroeger de Burgemeester Pontstraat heette (en trouwens tot de Meerstraat doorliep over wat nu Marijkestraat is), maar omdat de burgemeester bij de NSB zat, is die naam dus veranderd in Prins Bernhardstraat en Marijkestraat.

Het was een zéér druk bezochte wandeling, zeker dik 60 mensen, waaronder veel kinderen, die graag de oorlogsgeschiedenis van Hillegom wilden leren kennen. Vrienden van Oud Hillegom en Oranjecomité Hillegom: Van Harte Dank voor deze leerzame wandeling, die zéker een vervolg krijgt in de toekomst!!! Het organiserende comité had deze grote opkomst niet verwacht, en de groep werd dus in 3 delen gesplitst zodat er voor iedereen aandacht was. Aan het eind van de wandeling was er een kopje koffie, thee, of een watertje met een koekje of een chocolade (neger-)zoen in het onderkomen van de Vrienden van Oud Hillegom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.