Open Monumentendag Hillegom, 8 september 2018

Op Open Monumentendag waren oa de Raadhuiskerk en het Klokgeveltje in Hillegom geopend voor publiek.In de Open Hof Kerk aan de Raadhuisstraat werden liederen gezongen en stonden koffie, thee, scones en croissantjes klaar voor de bezoekers.

Ook is er iedere maand een mogelijkheid om gezamenlijk een maaltijd te nuttigen. Er is ook een Vakantie Bijbel Feest op woensdag 24 oktober voor kinderen uit groepen 1 t/m 8 van de basisschool, meer info op www.openhof.com

 

Verder was het Klokgeveltje, als oudste huis van Hillegom, open voor bezoekers.

Vele bezoekers vertelden dat zij al járen hier langs kwamen en nu blij waren even binnen te mogen kijken.

Het huis blijkt niet uit één maar uit drie huisjes te bestaan, die op een gegeven ogenblik met elkaar zijn verbonden door enkele muren door te breken.

De kelder onder het huis, en deels onder het naast gelegen pand wat er later bovenop is gezet, is nóg ouder! Die behoorde aan het klooster dat er vroeger bovenop stond.

In de kelder karakteristieke kloostermoppen op de vloer en door het kelderraam werden vroeger de ijsstaven aangevoerd. In de Vleeschhouwerij die er vroeger in gevestigd was, mocht alleen betaald worden via een klein raampje dat toegang gaf aan de kassier die in een kleine ruimte tussen de winkel en het woonhuis zat. Dat raampje zit er nog steeds! Ook is er nog een originele bedstee in het pand aanwezig.

Een van de bezoekers vroeg of het dak voorzien was van Kreupele Spanten, waarop de eigenaar hem uitnodigde om maar even te komen kijken. Hij kende de term niet, maar de spanten waren wel degelijk aanwezig!

Ook zitten er heel veel oude Delftsblauwe tegeltjes tegen de muur en is de oude schouw na lang zoekwerk weer in de oude luister hersteld.

Heel veel dank aan de eigenaars die beiden veel uitleg gaven aan het publiek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.