JOTA-JOTI 2018, 19-21 oktober 2018

In het weekend van 19-21 oktober 2018 werd weer de jaarlijkse JOTA-JOTI gehouden bij de scoutinggroepen in de hele wereld.In onze regio werd deelgenomen door de Lisser Kaninefaten, Scojesa Sassenheim, de Wassenear van Obdam in Wassenaar, The Buffalo’s in Zandvoort en de Rijnlandgroep in Zwanenburg.

Vrijdag werd rond 22.00 uur landelijk het weekend geopend via enkele centrale frequenties. In Lisse stonden alle scouts bij de radio’s om dit mee te maken. Op het grasveld was een uitlierbare mast geplaatst met enkele antennes erin.

Na de opening werden allerlei radio-gerelateerde spelen gedaan.

Op zaterdag moesten de scouts eerst een paar verstopte zenders vinden om de eerste opdracht te krijgen, daarna was het op de fiets om de overige opdrachten uit te voeren. Via de zenders van een paar amateurs die te vinden waren dmv coördinaten in te voeren in de GPS-en moesten de antwoorden van enkele spelletjes doorgegeven worden om de volgende coördinaten te bemachtigen.

In de middag heb ik een rondje gereden om de deelnemende groepen van ons rayon te voorzien van het officiële deelnamecertificaat. Bij de JOTI-groep in Zandvoort was een capsule van de neergestorte Soljeuz raket neer gekomen, waar straling was vrijgekomen. De welpen en scouts moesten enkele opdrachten uitvoeren, oa planeten herkennen en met alu-folie bescherming te maken, waardoor ze uiteindelijk, voorzien van speciale “Raket-ijsjes” het hondje Leika uit de capsule konden bevrijden.

In Zwanenburg werden een aantal praktische opdrachten uitgevoerd, zoals een V hakken in een houtblok, een tent opzetten en bomen herkennen, zodat ze een insigne konden krijgen, en ook zij deden mee met de JOTI, waarvoor een aantal Pc’s was opgesteld in het clubhuis.

Bij de groep in Sassenheim was voor de JOTA en aantal antennemasten neergezet, waaronder een 2-elements antenne voor 10-15-20 meter. Ook hier werden veel verbindingen gemaakt met andere scoutinggroepen in binnen- en buitenland.

 

Met dank aan de vele radio-zendamateurs die hun spullen hadden meegenomen werd het weer een zeer gaaf weekend waar met plezier aan wordt teruggedacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.